Blog FITJOY

FIT menu na chladné podzimní měsíce

FIT MENU NA CHLADNÉ PODZIMNÍ MĚSÍCE

Jistě často přemýšlíš nad tím, jak upravit jídelníček v chladných podzimních měsících. Zde je pár rad, které osvědčeně fungují a co víc – dělají tvému tělu dobře.

V tomto období tělu prospívají spíše tepelně upravená jídla a potraviny s termickým efektem, která nás zevnitř zahřejí. Čerstvá zelenina, kterou nám v obchodech s potravinami nabízejí, už snad ani nechutná jako zelenina. V syrovém stavu navíc působí spíše ochlazujícím efektem. Je proto vhodnější zařadit do jídelníčku spíše něco teplého, co naše tělo zahřeje. Zeleninové saláty a přílohy raději vyměň za zeleninu tepelně upravenou –  dušenou nebo pečenou v troubě. Vybírej „zahřívací“ druhy potravin, mezi které patří například pórek, cibule, křen nebo česnek. Z příloh zkus pohanku, naturální rýži či jáhly.


Co tedy jíst jako hlavní chod?

Na oběd i večeři se v chladných měsících výborně hodí polévky ze zeleniny, která ti zbyla z léta v mrazáku. Nezapomeň však, že jako náhrada hlavního jídla takové polévky nestačí. Je nutné je doplnit o druhý, klidně i lehčí chod s menším množstvím sacharidové přílohy, ale dostatečným množstvím bílkoviny. Stejně tak lze připravit i čiré, zeleninové vývary. Vhodné jsou vzhledem k nízké energetické hodnotě i jako druhá večeře v případech, kdy tě přepadne večerní „vlčí hlad“.

Chceš-li polévku zvolit jako hlavní jídlo, přemýšlej vždy nad tím, co vše do ní dáš. Cílem je připravit ji tak, aby dostatečně zasytila, zahřála a dodala všechny potřebné živiny (sacharidy, bílkoviny a tuky). Samotný zeleninový vývar by nestačil. Proto si do něj nakrájej kousky vařeného masa, tofu či luštěniny a jako přílohu ukroj krajíc žitného chleba. Výborným příkladem může být například boršč, rajčatová polévka s uzeným tempehem nebo husté, luštěninové polévky z červené čočky, fazolí apod.

Získej vysněnou postavu, FITJOY, online fitness, tvůj online trenér, jak zhubnout, cvičení doma, fit recepty, zdravý jídelníček, workout

Jaká koření používat?

Při přípravě pokrmů používej tzv. „zahřívací“ koření – kurkuma, badyán, hřebíček, zázvor, chilli apod. Takové koření nejenže zlepší stravitelnost jídla, ale má i léčivé účinky. K významným „zahřívačům“ patří skořice. Pomáhá také snižovat hladinu krevního cukru a zajišťuje tak delší pocit sytosti. Používej ji do snídaňových kaší, moučníků nebo ji přidej do jakéhokoli horkého nápoje. Další známou potravinou s termogenním efektem je zázvor, který můžeš využít při přípravě nejrůznějších pokrmů či nápojů.

A co se týče pitného režimu? Sami určitě dáte za pravdu, že bude vhodnější si místo studené vody a sladkých limonád, udělat čaj z máty nebo čerstvého zázvoru s citronem.

Pamatuj i na pohyb! Jestliže se příroda ukládá k zimnímu spánku, tak ji v tom nech raději samotnou a jdi si zacvičit s FITJOY. To si pak můžeš doma v teple dovolit i nějakou tu sklenku vína.

Nezapomeň se zaregistrovat do pilotní verze na FITJOY.cz a říct o nás kamarádkám. Najdeš u nás cvičební a výživový plán na míru, který se přizpůsobí tvým cílům a užitečné nástroje, které ti pomůžou s motivací a plánováním.

FIT podzimní menu

SNÍDANĚ – jemná ovesná kaše se skořicí

snídaně, FITJOY, fit snídaně, fit recepty

Ingredience na 2 porce:

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 1 menší nastrouhané podzimní jablko
  • 300 ml rostlinného nápoje (mandlové, kokosové, rýžové, sójové mléko)
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 polévkové lžíce rozinek
  • 2 polévkové lžíce sekaných vlašských ořechů
  • Med či javorový sirup na doslazení

Postup:

Vločky namoč spolu se strouhaným jablkem do mléka a nech přes noc nabobtnat v ledničce. Ráno povař, přidej rozinky, sekané ořechy, mletou skořici a dle potřeby doslaď medem či javorovým sirupem.

 


OBĚD – pečená zelenina s kuřecím masem

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g různé druhy zeleniny vhodné na pečení (pórek, červená  řepa, mrkev, cibule, cuketa a brambory)
  • 1 polévková lžíce Shoyu či Tamari omáčky (sójová omáčka bez glutamátů – k dostání v obchodech se zdravou výživou)
  • koření dle chuti (tymián, oregano, apod.)
  • 2-3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 250 g kuřecích prsou

Postup:

Troubu předehřej na 200 stupňů. Zeleninu omyj a nakrájej na větší kusy. Ve větší míse si smíchej sojovou omáčku s olivovým olejem a bylinkami. Přidej zeleninu a chvíli marinuj. Rozprostři na plech vyložený pečícím papírem a peč zhruba 45 – 60 min. (podle druhu zeleniny). Mezitím si osol a opepři maso. Zprudka opeč z obou stran a chvíli před koncem, kdy se dopéká zelenina, přidej na plech. Zeleninu s masem servíruj ozdobenou snítkou tymiánu či čerstvou bazalkou.


VEČEŘE – brokolicový krém s tofu

Ingredience na 2 porce:

  • ½ brokolice
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • 2 menší brambory
  • 1 l zeleninového vývaru (lze použít bujon bez glutamátu)
  • muškátový oříšek
  • 1 kostka uzeného tofu (200 g)

Postup:

Na lžíci oleje orestuj cibulku, přidej na růžičky rozdělenou brokolici, brambory nakrájené na kostky a zalij zeleninovým vývarem. Vař na mírném ohni asi 20 minut. Dle chuti osol, přidej muškátový oříšek a nakonec vše společně rozmixuj tyčovým mixérem. Servíruj s kostkami uzeného tofu.

Dobrou chuť přeje FITJOY.cz, Tvůj online trenér :).

Nahoru