Blog FITJOY

6 receptů na zdravé vánoční cukroví

6 RECEPTŮ NA ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Přichází doba nejkrásnějších a nejočekávanějších svátků v roce. Přicházejí Vánoce. Období, které je u většiny z nás dozajista spojeno se spoustou dobrého, lákavého, ale bohužel také nepříliš zdravého jídla. Zde je od FITJOY.cz několik receptů a tipů na zdravé mlsání během svátků.

Ruku na srdce… Kolikrát ses během Vánoc potýkala s výčitkami spojenými s mlsáním a nedostatkem pohybu? Teď si možná říkáš „Vždyť tyhle svátky jsou jen jednou do roka. A proč si někdy nezalenošit a dát si bez výčitek vše, co mám ráda?“

Samozřejmě, i já na to mám stejný názor. Jen si pak při vstupu do nového roku říkám, jestli to všechno kolem svátečního jídla nejde dělat tak trochu „lehčeji“. A zda všechny ty pocity viny plynoucí z nepřetržitého přejídání a plácání jednoho přes druhé (jen aby nezůstaly talíře prázdné), stojí za to. Takovým způsobem se snad ani nedá jídlo vychutnat, nemyslíš?

Jestli i ty přemýšlíš nad tím, jak Vánoce prožít o něco zdravěji, mám pro tebe pár tipů jak na to.


Začni nákupem

Jíst budeš pouze to, co nakoupíš. Proto kupuj spíše zdravé a dietnější ingredience, díky kterým můžeš ušetřit nadbytečné kalorie.

Máslo, tučné pomazánky a jiné roztíratelné tuky vyměň za méně tučné čerstvé sýry typu lučina, žervé, ricotta nebo luštěninové pomazánky. Bílé pečivo nahraď celozrnným pečivem. Místo chipsů, slaných tyčinek či křupek si dopřej grahamové nebo třeba špaldové tyčinky a preclíky. Do misek nasyp namísto solených a proslazovaných ořechů oříšky a semínka v přirozené formě. Nezapomeň na čerstvé nebo sušené ovoce.

A co sladkosti? K Vánocům cukroví jistě patří. Připrav si proto alespoň pár kousků svých lehčích a zdravějších variant (níže najdeš pár vyzkoušených tipů a rad).

Stanov si množství jídla předem

Uměním není se veškerému jídlu vyhnout, ale jíst s rozumem. Dobře si pamatuj, že vše je v malé míře povoleno! Takže si během svátků dopřej s rozumem vše, na co máš chuť. Dobře si dopředu naplánuj, kolik čeho chceš sníst a snaž se svého plánu udržet.

Pravda je, že i přes velké plány jak vše zvládnout, se většinou najde někdo, kdo Tě začne k jídlu přemlouvat. Vím, vždyť odmítnou kachnu se zelím a knedlíkem na Boží hod u babičky se přeci nehodí! Ale přeci jen… Máš svoji hlavu a babičce se pokus vysvětlit, že láska opravdu neprochází jen žaludkem. 🙂

K Vánocům patří pečení

Pokud si chceš vánoční cukroví připravit tak, abys z něj neměla velké výčitky svědomí, vyzkoušej pár následujících tipů a rad.Při jakémkoli pečení se nejčastěji používá bílá pšeničná mouka. Zkus ji pro změnu nahradit moukou pšeničnou celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou, žitnou, ovesnou, mandlovou nebo špaldovou. Takové druhy mouky obsahují na rozdíl od klasické bílé mouky cenné vitamíny, minerální látky a vlákninu, díky které se sníží glykemický index.Všude tam, kde to lze, Ti doporučuji omezovat bílou mouku. Pokud chceš péct z racionálních potravin, je vhodné začít nejprve s nahrazením pouze menší části bílé mouky moukou celozrnnou (1/3 – 1/5 celozrnné mouky). Postupně pak můžeš podíl celozrnné mouky navyšovat. Část mouky lze pří pečení rovněž nahradit menším množstvím vařených jáhel nebo kulatozrnné rýže (skvělé jsou např. při přípravě nepečeného cukroví).

Místo bílého invertního cukru vyzkoušej jiná, přírodnější sladidla – přírodní sirupy (javorový, ječný, rýžový, datlový, agávový), nebo med. Anebo jednoduše přidej sladké, sušené či čerstvé ovoce (rozinky, meruňky, švestky, křížaly apod.) Ale pozor! Nezapomeňte, že se jedná stále o jednoduché cukry, které obsahují stejné kalorie. Šetrnější variantou bez zbytečné energie může být stévie.

Kakao můžeš nahradit jeho přirozeně sladkou náhradou – karobem.

Do cukroví patří dozajista i tuky. Ty jsou do těsta přidávány nejčastěji ve formě nasycených „špatných“ tuků (ztužených tuků a másel), které v organismu zvyšují hladinu cholesterolu. Vyzkoušej při přípravě vánočních sladkostí raději rostlinné oleje, ghí (přepuštěné máslo) či ořechová másla. Přestože se jedná o zdravější varianty tuků, nezapomeň, že 1 gram „dobrého“ či „špatného“ tuku bude mít stále 38 kJ. A tak s jakoukoli formou tuku, (z důvodu šetření energie) raději opatrně.

Kypřící prášek na pečení používej ten, na kterém je napsáno „bez fosfátů“ (vinný kámen). (Fosfáty podporují vylučování vápníku z organismu.)

Pro vůni a dokonalou chuť cukroví se neboj použít jakékoli koření.

Měj na paměti

Přestože se jedná o zdravější variantu pečení, stále připravuješ sladké cukroví. Proto radím, abys ho zařazovala spíše do dopoledních hodin a odpoledne ho šla vypotit třeba s FITJOY.cz.

Nevím jak je tomu u vás doma, ale já jsem od malinka o Vánocích zvyklá na tradiční české cukroví. Jen si ho posledních pár let připravuji o něco zdravěji. Pokud bys to ráda vyzkoušela i Ty, přidávám zdravější verzi medových perníčků a lineckého cukroví. Linecké připravuji v několika různých variantách. Základ je vždy stejný a podle chuti  a nálady si  do těsta můžeš  přimíchat cokoli Tě napadne (pomerančovou kůru, skořici nebo třeba mák). Je pravda, že díky tmavší mouce nebude těsto tak křehké jako u klasického cukroví, ale zato zdravější.

Budeme rádi když o nás řekneš svým kamarádkám a budeš nás sdílet na Facebooku :).

Získej vysněnou postavu, FITJOY, online fitness, tvůj online trenér, jak zhubnout, cvičení doma, fit recepty, zdravý jídelníček, workout

RECEPTY

Medové perníčky

Ingredience na 2 plechy:

  • 250 g celozrnné hladké mouky
  • 50 g bílé hladké mouky
  • vlažná voda dle potřeby
  • 50 ml řepkového oleje nebo dezodorizovaného kokosového oleje (popř.ghí)
  • 60 ml medu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička škrobu
  • špetka soli

Postup:

Mouku prosej s veškerými sypkými ingrediencemi. Zapracuj s olejem, vodou, vejcem a medem na vláčné těsto a nech nejlépe přes noc odležet v lednici. Z těsta vyválej plát a vykrajuj perníkové hvězdičky či jakékoli jiné tvary dle chuti a nálady. Přendej na plech vyložený pečícím papírem a peč asi 15 minut při 180 stupních.

____________________________________

Linecké cukroví

Ingredience na cca 30 ks:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 40 g kokosového oleje
  • 40 g polotučného bílého jogurtu
  • 2 lžíce čekankového nebo agávového sirupu (pokud nemáte, použijte 2 – 3 lžíce medu)
  • 5 lžic vlažné vody
  • špetka soli
  • domácí rybízová marmeláda

Postup:

Kokosový olej, sladidlo, jogurt a vodu smíchej. Obě mouky spoj a postupně přimíchávej k tekuté směsi, dokud nevznikne vláčné těsto. Dej odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny. Z odleženého těsta vyválej plát a vykrajuj hvězdičky. Hotové tvary přendejte na plech na pečící papír a dej péct do vyhřáté trouby při 170 stupních na 10-15 minut. Hotové hvězdičky promaž rybízovou marmeládou a slep k sobě..

Zkus k lineckému přidat pomerančovou kůru a skořici. Upečené cukroví promaž jemně nahořklým pomerančovým džemem. Uvidíš, jak ti tato další varianta lineckého zachutná.

____________________________________

Pomerančovo – skořicová srdíčka

Ingredience na cca 30 ks:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 40 g kokosového oleje
  • 40 g polotučného bílého jogurtu
  • 2 lžíce čekankového nebo agávového sirupu (pokud nemáte, použijte 2 – 3 lžíce medu)
  • 5 lžic vlažné vody
  • špetka soli
  • pomerančová kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžičky mleté skořice
  • pomerančový džem na promazání

Postup:

Kokosový olej, sladidlo, jogurt a vodu smíchej. Obě mouky a skořici spoj a postupně přimíchávej k tekuté směsi, dokud nevznikne vláčné těsto. Nakonec zapracuj pomerančovou kůru. Těsto dej odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny. Z odleženého těsta vyválej plát a vykrajuj srdíčka. Přendej na plech na pečící papír a dejte péct do vyhřáté trouby při 170 stupních na 10-15 minut. Hotová srdíčka promaž pomerančovým džemem a slep k sobě.

____________________________________

Kokosové kuličky

Ingredience na cca 15 ks:

  • 150 g mletého kokosu
  • 50 g kokosového oleje
  • 30 g mletých mandlí
  • 3 lžíce agávového sirupu či medu
  • vanilka na špičku nože
  • špetka soli
  • 15 ks loupaných mandlí
  • strouhaný kokos na obalení

Postup:

Všechny ingredience (kromě celých mandlí) rozmixuj na tuhou hmotu, ze které vytvaruj asi 15 kuliček. Dovnitř každé kuličky vlož mandli a ještě obal v kokosu. Vlož do papírových košíčků a ulož do chladu.

____________________________________

Makovo-švestkové kuličky se skořicí

Ingredience na cca 15 ks:

  • 130 g mletého máku
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 100 g mandlové či ovesné mouky
  • 100 g sušených švestek
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžíce agáve sirupu či medu na doslazení
  • 15 ks loupaných mandlí

Na obalení:

  • sezamová semínka
  • skořice
  • mandlové lupínky

Postup:

Mák povař v mléce, dokud směs nezhoustne. Do makové směsi přidej nakrájené sušené švestky a ještě chvíli vařit. Nech dobře vychladnout, přidej mandlovou mouku, perníkové koření a podle chuti doslaď medem či sirupem. Celou směs dobře promíchej a vytvarujte z ní kuličky. Dovnitř každé kuličky vlož mandli a obal podle chuti ve skořici, mandlových lupíncích či sezamu. Vlož do papírových košíčků a uložte do chladu.

____________________________________

Datlovo-hruškové kuličky

Ingredience na cca 15 ks:

  • 100 g sušených, vyloupaných datlí
  • 1 středně velká oloupaná a zralá hruška
  • 1 lžíce chia semínek
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 15 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička skořice
  • ovesné vločky na obalení

Postup:

Datle nakrájej na menší kousky, rozmixuj s nakrájenou hruškou a ovesnými vločkami. Do hotové směsi přidej kakao, skořici a chia semínka. Celou směs dobře promíchej a vytvaruj z ní kuličky, které obalíš v ovesných vločkách. Vlož do papírových košíčků a ulož do chladu. Dobrou chuť :).

Nahoru